Tips til god bilpleie

Det er store forskjeller på hvordan og hvor ofte man pleier bilen sin. Noen velger å overlate det til et verksted og bilvaskeri, andre nyter å gjøre det selv og noen pleie ikke bilen så ofte som de kanskje burde.

God bilpleie er viktig, ikke bare for å holde bilen pen og for at den skal vare lenger, men også for å hindre rust og unngå slitasje og ødeleggelse.

Bilvask

For best mulig bilpleie bør du vaske bilen med jevne mellomrom året rundt – også om vinteren. I vinterhalvåret bør du passe med å ikke bruke for sterke såper og avfetting for å unngå at veisaltet skader bilen.

Bilvask kan gjøres hjemme eller i en vaskehall. Det anbefales at du vasker bilen i en vaskehall siden man i haller har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene. I deler av Sverige er det forbudt å vaske bilen hjemme på grunn av miljøomkostningene, og man skal ikke se bort fra at det blir innført også i Norge på et tidspunkt.

Det holder lenge å jevnlig spyle bilen med kaldt vann. Det er også billigere og mer miljøvennlig. Bruk mikrofiberklut for å tørke av bilen igjen etterpå.

Polering

En viktig del av en god bilpleie er polering. Når du polerer bilen, gjør du lakken mer motstandsdyktig mot støv, salt, sand og annet rusk i tillegg til at bilen ser finere ut.

Du kan enten få et bilpleiefirma til å polere bilen for deg, men det er ikke så vanskelig å gjøre det selv. Husk å alltid lese bruksanvisningen før du bruker poleringsmiddelet – og bruk hansker for å beskytte huden.

Det finnes mange forskjellige poleringsmidler i alle forskjellige prisklasser. De tyntflytende poleringsmidlene er generelt lettere å legge på, men har dårligst holdbarhet og minst renseeffekt.

For best mulig bilpleie anbefales det derfor at du går for en tyngre poleringsvoks som holder lengre og gir bedre beskyttelse.

Når du skal polere bilen bør du kjøpe godt med pussegarn til å legge på og tørke polishen av med. Det er viktig at bilen er helt tørr og ren før du polerer den. Ellers kan du risikere å lage riper i lakken. Når du legger på polishen, er det viktig at du følger anvisningene på pakken.

Når poleringsvoksen er tørr, er tiden inne for selve poleringen: tørk av restene med pussegarnet og poler frem glansen med små, sirkelformede bevegelser. Bruk en poleringsmaskin dersom du ønsker skikkelig glans.

Låsolje

Låsolje er også en viktig del av bilpleien ettersom det forebygger frostdannelse i bilens låser som kan forhindre deg i å komme inn i bilen.

Låsolje kan også brukes til å smøre gamle og trege låser. Det finnes mange forskjellige typer låsoljer – med og uten teflon.

Påfør låsolje i alle bilens låser jevlig i hele vinterhalvåret. Les mer om kjøring på vinterføre

Du kan få tak i låsolje på bensinstasjoner, verksteder og i bilrekvisitaforretninger.

Pollenfilter

Bilpleie handler også om bilens inneklima. Når bilen er i fart, passerer 150 liter luft pollenfilteret hvert eneste sekund.

Et pollenfilter sitter i forbindelse med bilens luftinntak til varmeapparatet og klimaanlegget. Pollenfilteret skal rense luften som kommer inn i bilen slik at vi ikke puster inn dårlig luft. De aller fleste nyere biler har et filter som renser ute-luften for pollen, forurensing, insekter og støv før den kommer inn i bilen.

Pollenfilteret bør skiftes ca. Hver 15. 000 km eller en gang i året. Dersom du skifter pollenfilteret for skjeldent, vil det føre til dårlig luftsirkulasjon og nedsatt kapasitet på varmeapparat, at man lett får dugg innvendig på vinduene eller vond lukt inne i bilen. Den dårlige luftkvaliteten kan føre til hodepine eller økte allergiplager dersom man er allergisk mot pollen.

Pollenfilter kan kjøpes i bilrekvisitaforretninger, og man kan bytte pollenfilteret selv eller på verksted. Det finnes mange gode instruksjonsfilmer på YouTube om hvordan du kan bytte pollenfilter på forskjellige biler.

Oljeskift

Oljeskift kan man få gjort på et verksted, men det er ikke vanskelig å gjøre det selv.

 

Hvordan utføre oljeskift selv?

  • Du hever bilen med en løftebukk eller legger deg på garasjegulvet.

  • Finn et tappefat til spilloljen og skru ut bunnpluggen. Det kan være en fordel at motoren er litt varm slik at olja blir oppvarmet og renner fortere ut.

  • La olja dryppe godt fra seg mens du skrur av oljefilteret. Bruk en oljefiltertang eller en rørtang.

  • Etter at du har skrudd av oljefilteret, må du tørke av anlegget. Her kan du bruke vanlig tørkepapir.

  • Ta litt olje fra den nye pakningen og skru på det nye filteret.

  • Deretter må du rengjøre tappeluggen, sette på den nye pakningen og skru den godt til.

  • Fyll deretter på riktig mengde olje og start motoren. Pass på å ikke ruse motoren. La motoren gå en kort stund før du sjekker om det ikke er noen lekkasjer.

Valg av olje avhenger av hvilken bil du har. Hør med verkstedet eller bilforhandleren dersom du er i tvil.

Prisene på oljeskift kan variere veldig fra verksted til verksted, og det er ingen tvil om at det er billigst å gjøre det selv.

Ifølge NAF er kvaliteten på oljen som tilbys av de store bilrekvisitakjedene like god som den du får kjøpt på nærmeste bensinstasjon.

Få hjelp på veien uansett hva problemet er. 

Kontakt oss