Gode råd for bilferien
Her får du smarte råd og tips for en vellykket bilferie.
- Sjekk bilens væskenivåer før avreise – bremsevæske, kjølevæske, spylervæske. Ha alltid en ekstra kanne spylervæske i bilen
- Oljenivået bør kontrolleres både før og under ferieturen
- Kontroller at lykter og dørlåser virker
- Kontroller om dekkene er ødelagte eller slitte
- Sjekk at lufttrykket i reservedekket er i orden
- Ta alltid med bilens reservenøkkel og oppbevar den et annet sted enn hovednøkkelen
- Lås alltid bagasjerommet. Mange tyverier skjer herfra
- Husk refleksvest. Den er obligatorisk i mange land og skal brukes hvis du får motorstopp på motorveien
- Husk varseltrekant, jekk, hjulnøkkel, slepetau, førstehjelpsskrin og brannslukker
- Sjekk lufttrykket og mønsterdybden i dekkene
- Stryk silikon på dørlister og i listene i bagasjerommet
- Påfør låsolje i alle dører
- Unngå å kjøre mellom kl. 4.30-5.30 om morgenen på grunn av kroppens døgnrytme. Det tilsvarer kjøring med en promille på 0,8 (ifølge Trygg Trafikk)
- Legg inn gode pauser på lange, monotone strekninger på motorveier
- Ikke kjør mer enn åtte timer i strekk, da risikoen for uhell deretter er fordoblet
- Ved bruk av navigasjonssystem skal kjøreruten innstilles før kjøring og systemet plasseres slik at forsetepassasjeren også kan betjene det.
- Varier innstillingen på setet og sitteposisjonen en gang imellom.
- Hold styr på ruten – enten via navigasjon eller kart
- Sørg for å gi føreren forfriskninger underveis
- Hold føreren med selskap – særlig om natten, hvis ikke forsetepassasjeren skal overta rattet senere
- Sørg for å holde barna i ro på baksetet
- Pakk bilen med omtanke. Tunge ting plasseres lavt og lengst fremme. Takboksen skal bare brukes til lette ting. Har du et stort, åpent bagasjerom, for eksempel en stasjonsvogn, er det smart å kjøpe et gitter som monteres bak baksetet.
- Unngå å kjøre fredag og lørdag, hvor faren for kødannelse er størst.Kjør om kvelden og natten, og unngå ettermiddagen hvor ferietrafikken er verst.
- Sørg alltid for å ha med 2-3 liter vann i reserve.
- En kø kan vare i mange timer og oppstår ikke bare på grunn av veiarbeid eller uhell
- Vær oppmerksom på bompengeveier. Vær obs på at en tur-retur reise med bil til Sør-Europa kan koste opp mot 1.500 kr i veiavgifter (betaling med kontanter og kredittkort er mulig de fleste steder). Kjører du uten gyldig miljøsonemerke kan du bli bøtelagt med 40 euro. Les mer om miljøsoner på www.tolltickets.com
Bilferie på vinterføre – dette bør du ha i bilen
Startkabler
- Dersom du har startkabler med i bilen, kan du redde deg selv ut av knipen. Men pass på at du bruker startkablene riktig – ellers kan det koste deg dyrt.
- Før du bruker startkabler bør du for sikkerhets skyld fjern tenningsnøklene fra begge bilene. Da kan du være sikker på at ikke tenningsnøklene står i en posisjon som gjør at tenningssystsmet står åpent. Du kobler startkablene ved å feste den røde klypa til plusspolen på det batteriet som er flatt. Når du har gjort det, fester du den røde klypa til plusspolen til det batteriet som er fullt. Deretter fester du den store, sorte klypa til minuspolen på batteriet som er fullt. Til slutt fester du den store sorte klypa til gods (metall) eller minuspolen til batteriet som er tomt eller gods. Hold startkablene så langt unna batteriet som mulig. Start den hjelpende bilen først.
- Vær oppmerksom på at den største faren for å skade elektronikken på bilene ved starthjelp er når startkablene skal kobles fra bilene igjen.
- Når du er ferdig med å bruke startkablene, er det viktig at du venter noen minutter før du kobler batteriene fra hverandre igjen. Etter at du har gjennomført disse fire handlingene, kan du reservere punktene før du utligner spenningen mellom batteriene. Det er viktig å utligne spenningen slik at batteriene kan jevne seg ut og dermed ikke forårsake gnister eller kortslutte det elektriske systemet til en av bilene.
- Startkabler kan fås i de fleste bilrekvisitaforretninger, verksteder og bensinstasjoner.
Snøspade
Fjellvettregelen «grav deg ned i tide» er evig aktuell – men mest i vintermånedene. Så er det fare for snøstorm der du skal på ferie, bør du ta med en snøspade. Man kan få snøspader i forskjellige størrelser – også sammenleggbare som gjør at du ikke trenger å fylle halve bagasjerommet med en spade.
Hurtigkjettinger eller Autosokk
- Når det er fare for glatt og vanskelig før med is, snø eller slaps, eller trenger du litt ekstra hjelp til å komme opp den siste kneiken til hytta, er det alltid smart å ha med hurtigkjettinger eller autosokk.
- Du kan enten gå for den tradisjonelle hurtigkjettingen eller gå for nyere varianter som kjetting på boks i form av en spray eller antisklimatter eller spesiallagde, relativt dyre nettingdekk som et alternativ til hurtigkjettinger.
- Et annet alternativ er en Autosokk: sokker til dekket. Da er det bare å trekke autosokken over de kjørende dekkene og få bedre veigrep med det samme.
Solskjerming til bil
- Særlig på bilferie om sommeren er en solskjerming til bil en nyttig ting å ha med. Solskjermingen festes på bilens vinduer (innenfra) og skåner passasjerene ved å sørge for at temperaturen ikke blir uutholdelig varm. Det finnes mange forskjellige typer solskjerming til bil i forskjellige tekstiler, så det anbefales å gjøre litt reserch for å finne den beste solskjermingen til din bil.
- Solskjerming til bil kan også beskytte mot tyver da det er vanskeligere å se hva som oppbevares i bilen.
Reisesyketabletter
- Skal du på bilferie i Norge eller til andre land med svingete veier? Det er alltid en god idé å ta med reisesyketabletter. Reisesyke oppstår i forbindelse med transport/bevegelse da signalene man får fra balanseorganet i det indre øret og synsinntrykkene ikke stemmer overens med hverandre. Sanseinntrykk som lukt, syn, hørsel og smak forverre kvalme og uvelheten. Reisesyke kan være veldig ubehagelig selv om det ikke er farlig.
- Du kan kjøpe reisesyketabletter reseptfritt på apoteket og virker forebyggende ved å hemme balansesenteret og ved at de har en kvalmedempende effekt. Reisesyketabletter varer i alt fra 6-24 timer avhengig av merke. Ta reisesyketablettene 1-2 timer før avreise. Sjåføren må ikke ta reisesyketabletter da det gjør at man føler seg sløv og døsig. Reisesyketabletter bør ikke inntas samtidig med alkohol.
Er uhellet ute eller har du punktert?
Kontakt oss