Ti tips til sikker kjøring i vinterhalvåret
Slaps, snø, is og vann. Det er mange typer føreforhold man må ta stilling til når man kjører i Norge i vinterhalvåret. Det kan være utfordrende å kjøre på vinterføre – særlig fordi føreforholdene kan variere så mye i løpet av en og samme tur.
Nedenfor finner du ti tips som gjør deg og bilen din bedre rustet til alle slags føreforhold.
- Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Pass på at barna ikke sitter med beltet under armen og at hoftebeltet ikke ligger over magen. Ta av tykke jakker slik at beltet ligger så nært kroppen som mulig og stram beltet godt. Sørg også for å sikre dyr i bilen. - Hold avstand
Når det er vanskelige føreforhold, er det ekstra viktig å holde god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt! Avpass farten etter føreforholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil. - Ta det rolig
Følg køen og unngå stress. Unngå unødvendige forbikjøringer. Kjørefarten ligger nesten på fartsgrensen selv på de største utfartsdagene, selv om det på enkeltstrekninger kan være full stopp. Det er lite å spare på å kjøre forbi. - Pakk smart
I utfartshelgene er mange biler tungt lastet med proviant og skiutstyr. I kombinasjon med vinterføre og høy fart gir det dårligere kontroll. En fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og helst langt framme i bagasjerommet. Bagasjen i skiboksen bør veie maksimalt 50 til 75 kg. - Unngår løse gjenstander
Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander inne i kupeen. - Husk varseltrekant og refleksvest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Husk å ha på refleksvest når du går ut av bilen.
- Ta med mat og varme klær
Blir du overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang er varme klær, mat, vann og varm drikke et godt tips.
- Ta hensyn til de minste
For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig. - Føreforhold
Kjører du på is, slaps eller annet glatt underlag, bør du holde hastigheten under fartsgrensen. Det tar litt over ett sekund fra du ser en fare til du trykker inn bremsen. Kjører du i 80 km/t, vil bilen bevege deg 24 meter i løpet av det drøye sekundet. På tørr asfalt vil bremselengden være 32 meter dersom farten er 80 km/t. På glatt føre blir bremselengden 128 meter. Det er fire ganger så langt. Er du usikker på underlaget, kan du "prøvebremse" i svært lav hastighet for å sjekke hvor glatt det er. - Husk hurtigkjettinger
Når det er fare for glatt og vanskelige føreforhold med is, snø eller slaps, eller derdu du trenger litt ekstra hjelp til å komme opp den siste kneika til hytta, er det alltid smart å ha med hurtigkjettinger eller Autosokk.
Mer om hurtigkjettinger
Det finnes mange forskjellige varianter av hurtigkjettinger.
Når du skal velge mellom dem, bør du gå for den smarteste patenten. Ingen hurtigkjettinger er direkte enkle å sette på, men noen er litt mer praktiske enn andre. Vær også oppmerksom på at biler med senket understell krever hurtigkjettinger som bygger lite sånn at de ikke skraper på innerskjermene eller hjulbuene.
Flere og flere kjører piggfritt og velger å heller å ta med hurtigkjettinger. De kan lett legges på dersom du sliter med å komme fram.
Du kan enten gå for den tradisjonelle hurtigkjettingen eller gå for nyere varianter som kjetting på boks i form av en spray eller antisklimatter som et alternativ til hurtigkjettinger.
- Et annet alternativ til hurtigkjettinger er en Autosokk (AutoSock), altså spesiallagde tekstilsokker til dekket. Da er det bare å trekke autosokken over de kjørende dekkene og få bedre veigrep med det samme. Autosokken er enklere å tre rundt dekket, men ikke alltid like effektiv som hurtigkjettinger.
Hurtigkjettinger kan også være et godt alternativ til firehjulsdrift dersom du ikke har behov for ekstra godt feste mer enn i påskeferien og noen harde vinterdager. Vær oppmerksom på at du ikke bør kjøre fortere enn 50 km/t med hurtigkjettinger på hjulene.
Vi anbefaler at du øver på å sette dem på hjemme:
- Les bruksanvisning og øv flere ganger på å sette på hurtigkjettingene helt til du føler deg trygg på det.
- Prøv å sette hurtigkjettingen på et løst hjul først. Dersom det fungerer fint, kan du prøve på hjulene på bilen.
- Et annet tips er å alltid ha med et par hansker og en hodelykt i bilen ved siden av hurtigkjettingene.
- Husk å stram hurtigkjettingene godt rundt hjulene. Dersom de løsner mens du kjører, kan de kile seg fast og skade bilen.
- Dersom bilen er forhjulsdreven, må du være helt sikker på at hurtigkjettingene passer til hjulene. Informasjon om dette finner du i bruksanvisningen.
Når og hvor bør man bruke piggdekk? Les mer her
Få hjelp på veien uansett hva problemet er.