Mønsterdybde

Vær obs på at minimumskravet for mønsterdybden på vinterdekk er 3 mm– 4 mm er anbefalt. På sommerdekk er minimumskravet 1,6 mm, men det anbefales likevel at mønsterdybden er på 3 mm.

Mønsterdybde for kjøretøy med totalvekt på under 3500 kg.

Dersom du har et kjøretøy som har en totalvekt på under 3500 kg, skal det være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

Vinterdekkene skal ha en mønsterdybde på 3 mm og sommerdekkene 1,6 mm. NAF anbefaler henholdsvis 4 mm og 3 mm for best mulig feste i begge sesonger.

Mønsterdybde for kjøretøy med en totalvekt på over 3500 kg.

Det skal være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og i tillegg rundt hele dekkets omkrets på alle fire dekk.

Bemerk at både motorvogn og henger må ha dekk som har mønsterdybde på minst fem millimeter mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag.

I de tre nordligste fylkene gjelder perioden fra 15. oktober til 30. april. I denne perioden er det også påbudt for kjøretøy med en totalvekt på over 3500 kg å bruke vinterdekk.

Verdt å vite om mønsterdybde

Hvordan sjekke mønsterdybde?

Mønsterdybden bør sjekkes jevnlig på hvert eneste dekk.

  • Et godt tips for å sjekke om dekket er for slitt, er å følge med på om dekket er slitt ned til «slitasjevarsleren": en liten forhøyning som befinner seg i dekkenes mønster. I hvert dekk, både sommerdekk og vinterdekk, finnes det én slitasjevarsler som er 1,6 mm  høy og og én på 3 mm.

  • Mønsterdybden kan måles med en mønskerdybdemåler som finnes i både mekaniske og elektroniske versjoner. En mønsterdybdemåler kan man få tak i hos de fleste forhandlere av bilrekvisita.

  • På verksteder kan man også få sjekket mønsterdybden med en laser-triangelmåler som måler mønsterdybden på tvers av hele dekket. Dette er en mer effektiv måte å sjekke mønsterdybden på, men også mer kostbar.
Hva skjer hvis mønsterdybden er for liten?

De mange innsnittene i vinterdekk fester seg til is og snø på veien og fører til bedre feste. Mønsteret fanger opp og presser snøen sammen.

Når bilen ruller fremover, fester snøen i dekket seg til underaget. Da skal det sterke krefter til for å få dekket til å gi slipp på underlaget.

  • Dersom dekkene (og innsnittene) er slitte, vil trekkraften reduseres betraktelig. Med for liten møsterdybde i sommerdekk er det også høyere risiko for vannplaning. Grunnen til dette er at vannet samles i mønsteret og transporteres bort fra dekket. 

  • Dersom mønsterdybden er for liten, er det altså høyere risiko for vannplaning og dårlig feste når du kjører på vått og isete føre. I verste fall sette både deg selv og andre i fare.

  • Det er stor forskjell på bremselengden når du kjører med dekk som har en mønsterdybde på 1,6 mm og 3 mm, så det anbefales at mønsterdybden er nærmere 3 mm enn 1,6 mm på sommerdekk og nærmere 4 mm enn 3 mm på vinterdekk.

  • Dersom dekkene på bilen din har ulik mønsterdybde, anbefales det at du har dekkene med mest mønsterdybde på bakhjulene (med mindre du har firehjulstrekk).

Vi hjelper alle typer kjøretøy. 

Kontakt oss