Hva betyr varsellampene i bilen?

Det er forskjellige varsellamper fra bil til bil. Hovedregelen er at hvis varsellampene lyser rødt, bør du stoppe på et trygt sted snarest. 

Kontakt SOS International veihjelp på 915 09505 – og vår lokale bilberger vil hjelpe deg på stedet eller transportere deg til nærmeste verksted. Bilbergerne våre har alltid nødvendig materiell som f.eks. kjølevæske, olje, spylervæske mm. Dersom varsellampene lyser gult, bør du lese instruksjonsboken i bilen før du tar kontakt med oss.

Kontakt oss

Dette betyr de vanligste varsellampene:

Motortemperatur

Varsellampe betyr: Det er for lite væske i systemet eller feil på kjøleviften, og temperaturen på kjølevæsken er for høy. Skadene kan bli store dersom motoren koker og du fortsetter å kjøre.

 • Stopp, sjekk nivået på kjølevæsken og ta bilen til verksted for sjekk.
Lading

Varsellampe betyr: At ladespenningen har sunket til under 13 Volt og at at batteriet ikke får tilstrekkelig lading. Det kan bety at dynamoreimen har røket.

 • Frakt bilen til verksted for å sjekke det elektriske anlegget.
Service-varsel

Varsellampe betyr: at bilen må på service. En del moderne biler har ikke faste serviceintervaller, men skal på service når bilens datamaskin har registrert at kjørelengde, kjøremåte eller lignende gjør det påkrevd.

 • Bestill time for service hos ditt foretrukne verksted eller servicepartner.
Bremsefeil

Varsellampe betyr: at det er en alvorlig feil med bremsene på bilen. Det kan være for lite bremsevæske eller at ett av de to bremsesystemene har sviktet.

 • Sjekk bremsevæskenivået og ta bilen til verksted for kontroll.
Antisladd-systemet

Varsellampe betyr: at det er glatt og at bilens ESP-system slår inn for å stabilisere bilen slik at du unngår sladd.

 • Sett ned farten.
Motorfeil

Varsellampe betyr: at det har oppstått en feil eller forstyrrelse i bilens innsprøytings- eller motorstyringssystem. Bilen går gjerne automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning.

 • Kjør til verksted for feilsøking.
Bremsebelegg

Varsellampe betyr: at bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Det sitter en elektrisk føler på bremsene som gir signal før tilstanden blir for kritisk.

 • Bilen må på verksted for å bytte bremseklosser.
Dieselpartikkelfilter

Varsellampe betyr: at partikkelfilteret som skal fange opp sotutslipp på en dieselbil er i ferd med å tette seg. Årsaken til at dette skjer er som regel mye småkjøring med lav motortemperatur.

 • Kjør en lengre tur i høyere hastighet for å rense filteret.
Tåkelys

Varsellampe betyr: at lyset er tent. Tåkelyset skal bare brukes i tåke, snø eller ved kraftig regn og sikt mindre enn 50 meter.

 • Bruk av tåkelys i god sikt blender andre trafikanter og er helt unødvendig. Sjekk lysbryterne slik at tåkelyset ikke står på ved et uhell.
Oljetrykk

Varsellampe betyr: Motoren har for lite olje eller har mistet oljetrykket. Motoren kan få alvorlige skader hvis du fortsetter å kjøre.

 • Stopp og sjekk oljetanken. Hvis nivået er OK, bør du ringe etter hjelp.
ABS-systemet

Varsellampe betyr: Dersom denne ABS-lampen lyser – ikke bare når motoren starter, men når du kjører videre – er det en feil på systemet som skal sørge for at bilens hjul ikke blokkerer ved en kraftig oppbremsing. Bremsene vil fungere, men ikke med ABS-funksjonen.

 • Kjør til et verksted for å få undersøkt ABS-funksjonen på bilen din.
Sikkerhetsbelte

Varsellampe betyr: at en av passasjerene ikke bruker sikkerhetsbeltet.

 • Sjekk om passasjerene bak bruker beltet og minn dem på å ta det på hvis de ikke bruker det.
Kollisjonspute

Varsellampe betyr: at det har oppstått feil på bilens kræsjsensorer, kollisjonsputer eller tilhørende ledningsnett. Det kan bety at puten(e) ikke løser ut i en kollisjon.

 • Lever bilen på verksted for feilsøking.
Fartsholder

Varsellampe betyr: at fartsholderen/cruisekontrollen, er aktiv.

 •  Trykk på knappen for å sette ønsket hastighet. Dersom du trår bremsen inn skrus cruisekontrollen av.
Drivstoff tom

Varsellampe betyr: at du er i ferd med å kjøre tom for drivstoff. Når lampen lyser er det normalt bensin eller diesel igjen til fem-seks mil kjøring.

 • Stopp og fyll drivstoff ved første anledning.
Dekktrykkvarsler

Varsellampe betyr: at trykket i dekkene har falt. Det er kun noen nyere biler som har et slikt overvåkingssystem.  At dekktrykkvarsleren lyser kan også indikere punktering.

 • Sjekk lufttrykket på nærmeste bensinstasjon.
Lite spylervæske

Varsellampe betyr: at  det snart ikke er mer spylervæske igjen. Mangel på spylervæske kan være farlig når du kjører på motorvei med få muligheter til å stoppe og fylle, spesielt i årstider med mye nedbør og skitt i veibanen.

 • Fyll spylevæske ved første anledning.
Parkeringshjelp

Varsellampe betyr: at avstandsvarsleren bak er innkoplet. Den piper når du rygger og nærmer deg et hinder.

 • Ikke stol blindt på denne. Snu på hodet i tillegg for å være sikker på at  det er plass og at du er på rett kurs

Vi berger alle slags kjøretøy - døgnet rundt - 365 dager i året.

Kontakt oss