Sommerdekk

I de nordiske landene (untatt Danmark) er sesongene så forskjellige at forholdene krever at man bytter dekk to ganger i året. Sommerdekkets viktigste egenskaper er kort bremselengde, et sidegrep som gjør at du ikke mister kontrollen og god evne til å motstå vannplaning.

Gummi-innholdet i sommerdekk er hardere enn vinterdekk. I tillegg har sommerdekk mer langsgående mønster enn tversgående slik at vannet kan samles i mønsteret og transporteres vekk gjennom de tversgående sporene. Det spesielle mønsteret på sommerdekk reduserer risikoen for vannplaning.

Mønsterdybde på sommerdekk

Minimumskravet til sommerdekkets mønsterdybde er på 1,6 mm, men det anbefales at dybden er på 3 mm hele året uansett om du kjører på vinter- eller sommerdekk.

Dette kan måles med en mønsterdybdemåler som kan kjøpes hos en bilrekvisitaforhandler.

Les mer om vinterdekk her

Når er sommerdekkene for gamle?

Sommerdekkene må byttes ut enten når mønsterdybden er for liten eller når dekkene er for gamle.

  • Dekk er ferskvare, og sommerdekk bør byttes ut ca hvert fjerde eller femte år avhengig av kjørestil, kjøreforhold og hvor mye du kjører.

  • Dersom du er i tvil om hvor gamle sommerdekkene er, kan du sjekke de fire tallene som står på siden av dekket. Hvis det står 0814 betyr det at dette sommerdekket ble produsert i august 2014.

  • Når du skal sjekke om sommerdekkene er for slitte, bør du sjekke alle dekkene fra alle kanter. Selv om de ser fine ut fra en vinkel, kan de være helt utslitte fra en annen.
Når skal man skifte til sommerdekk?

Fristen for å ta av piggdekk er første mandagen etter påske og 1. mai i de tre nordligste fylkene.

Det er ikke ulovlig å kjøre med vinterdekk uten pigger i sommerhalvåret, men det anbefales likevel å skifte til sommerdekk.  Les mer om piggdek her

Det er nemlig stor forskjell på vinter- og sommerdekk når det kommer til gummiblanding, mønster og dekkets oppbygning. Dessuten har piggfrie vinterdekk dårligere egenskaper på våt asfalt en sommerdekk.

Sommerdekk har mindre mønster og dermed større kontaktflate. I tillegg har sommerdekk den egenskapen at de suger seg fast til varm asfalt. Disse egenskapene er en fordel når veiene er bare eller våte. 


Grunnen til at du ikke bør bruke sommerdekk om vinteren

Vær oppmerksom på at du ikke bør kjøre med sommerdekk om vinteren – spesielt ikke nye sommerdekk.

  • Grunnen til at dette er ekstra farlig er at nye sommerdekk har et lag med silikon på overflaten som skrapes av på bar og grov vei.

  • Dersom man kjører på snø, er dekkene ekstra glatte , og det blir livsfarlig å kjøre.

  • Bruk heller ikke gamle sommerdekk fordi de ikke har det samme grove mønsteret og dessuten blir harde og glatte i møte med kulde, is og snø.
Valg av sommerdekk

Når du skal kjøpe nye sommerdekk, er det mye å velge mellom.

  • Sommerdekk kan også variere mye i både pris og kvalitet. Konkurransen blant forhandlerne er også veldig tøff, og forhandlerne er villige til å strekke seg langt for å få kunder.

  • Mange bil- og bilutstyrsselgere er også gode veiledere, men kan også være subjektive da det kan lønne seg for dem å selge en type sommerdekk fremfor et annet. Derfor bør du skaffe deg god objektiv informasjon ved å gjøre en del research på hvilke dekk som er best til akkurat din bil, din kjørestil og forholdene der du pleier å kjøre.

  • Et godt tips er å lese flere forskjellige dekktester som er gjort av uavhengige aktører som for eksempel aviser, bilmagasiner, Forbrukerrådet eller NAF.

  • Dersom du er i tvil om hvilken type sommerdekk bilen din må ha, bør du dobbeltsjekke informasjonen i vognkortet.

Vi er en nasjonal leverandør av veihjelptjenester. 

Kontakt oss