Autosokk
Slaps, snø, is og vann. Det finnes mange forskjellige føreforhold som man må ta stilling til når man kjører i Norge i vinterhalvåret. Det kan være utfordrende å kjøre på vinterføre – særlig fordi føreforholdene kan variere så mye i løpet av en og samme tur. Vanskelige kjøreforhold opptrer ofte, og som sjåfør på norske veier er man som regel vant til at været og forholdene endrer seg raskt. Hyppigheten gjør derimot ikke problemene lettere å takle. Det gjelder å være forberedt på alle tenkelige situasjoner!
Hvis du opplever at du rett og slett ikke kommer deg av flekken på grunn av snø og slaps, kan problemet som regel forklares av dårlig veigrep. Piggdekk eller gode vinterdekk med tilstrekkelig mønsterdybde er viktig, men ikke alltid nok.
Når vanlige dekk ikke strekker til, er det noen ganger nødvendig å benytte seg av annet utstyr, som for eksempel hurtigkjettinger eller autosokker. De fleste av oss kjenner til hurtigkjettinger – som noen ganger er ekstremt hjelpsomme, men som samtidig kan være litt vanskelige å håndtere. Det færre vet, er at det finnes et lignende alternativ som kanskje er lettere å hanskes med. Autosokker er et alternativ til hurtigkjettinger, med et litt annet konsept og noen andre gode egenskaper.
Hva er egentlig autosokker? Produktet er relativt nytt hvis man sammenligner det med hurtigkjettinger, og derfor er det heller ikke alle som vet hva dette er. Autosokker ble bokstavelig talt skapt for norske veier. De ble nemlig oppfunnet i Norge i 1998, av produsenten med det passende navnet AutoSock. AutoSock er nå godkjent av flere ledende bilprodusenter, og er i mange land godkjent som et alternativ til snøkjettinger.
Autosokker er rett og slett et sett spesiallagede tekstil-trekk som kan festes utenpå bildekkene dine. Dette tekstilet er laget av en spesiell type fiber som gir maksimal friksjon på snø og is. Når hjulene dekkes av tekstil får du umiddelbart et forbedret veigrep, slik at du bedre kan håndtere krevende situasjoner som oppstår i det norske vinterføret. I motsetning til hurtigkjettinger er autosokker enklere å tre rundt dekkene, men ikke alltid like effektive. For å feste trekkene rundt hele hjulet må du starte med å feste den ene halvdelen, for så å trille en halvmeter frem eller tilbake for å feste den resterende delen av trekket. Dette vil ta deg omtrent 2 minutter, og å ta dem av igjen går faktisk enda raskere. Dette gjør snøsokkene til et godt alternativ når det plutselig blir glatt og dårlig føre. I tillegg til å være enkle å feste på, veier de mye mindre enn hurtigkjettinger og kjennes ikke like godt mens du kjører. De kan derfor sies å være det mest behagelige alternativet. Autosokker tar lite plass når du lagrer dem, hvilket kombinert med den lave vekten gjør dem enkle å ta med seg i bilen.
Autosokkene kan ofte gi deg den hjelpen du trenger når du skal komme opp den siste kneika til hytta. I tilfeller hvor det er fare for glatte og vanskelige føreforhold med is, snø eller slaps, er autosokker derfor svært hendige å ha lett tilgjengelig i bilen.
Det finnes mange gode grunner til å benytte seg av autosokker, og de kan løse flere problemer som relaterer seg til trøblete vinterføre. Selv med mange fordeler, er det allikevel noen ting man bør være ekstra oppmerksom på når man bruker autosokker.
Autosokker egner seg ikke til asfalt-kjøring. De fungerer ypperlig i snøen, men hvis du skal kjøre videre på asfaltert vei uten mye snø og is er du avhengig av et tilgjengelig stoppested hvor du kan stoppe bilen og fjerne trekkene igjen. Dersom du kjører lengre strekninger med autosokker på dekkene risikerer du at trekkene slites i stykker i kontakt med asfalten og holdbarheten vil svekkes. Tekstilet er mer sårbart for slitasje enn hurtigkjettinger, og piggdekk og autosokker er derfor ikke en optimal kombinasjon. Ved å bruke autosokker på piggdekk kan det oppstå skader i tekstilet, og vi anbefaler at de med piggdekk heller benytter seg av andre løsninger som for eksempel hurtigkjettinger.
Når man velger autosokker er det også viktig å huske at størrelsen er av stor betydning. For å kunne bruke autosokker på riktig måte må man passe på at størrelsen passer sammen med dekkdimensjonen. Hvis du er i tvil om valg av riktig størrelse anbefaler vi deg å snakke med en forhandler som kan hjelpe deg. Til sist vil vi også nevne at autosokkene kan vaskes, og det er dermed ikke noe problem å lagre dem innendørs mellom hvert bruk.
Hvis du har vært uheldig og kjørt deg fast i snøen, er det viktig at du holder hodet kaldt og er forsiktig med å gi for mye gass. Med for mye gass vil snøen smelte under hjulene, og det kan dannes is som vil gjøre det enda vanskeligere å komme seg ut.
- Et triks er å sørge for at det blir så flatt som mulig under hjulet. Grav på begge sider med en spade. Hvis du ikke har en snøspade tilgjengelig, kan du bruke skoene og hendene. Rett deretter opp hjulene så mye som mulig og prøv å kjør ut. Vær forsiktig på gassen og doser clutch og gass godt.
- Et annet triks er å gynge bilen ut. Gi gass vekselvis fremover og bakover mens du bytter mellom førstegir og revers. Poenget med vekslingen er å holde bilen i bevegelse og bruke momentet til å komme deg ut av snøen. Dersom du har noen til å dytte foran og bak, er det ekstra effektivt. Pass på at bilen ikke flytter seg. Da kan du risikere at bilen blir gravd enda lenger ned i snøen.
- Et tredje triks for å få bedre feste er å lirke noe inn under hjulene. Det mest effektive er sand eller grus, men du kan også bruke granbar eller gulvmatter.
- Man kan også ha en boks med dekk-klister liggende i bilen, som du kan bruke for å spraye på slik at festet mot underlaget blir bedre. Dette vil ikke gi noe effekt i løs snø, men fungerer der hvor det er isete.
Trenger du hjelp?
For å få hjelp må du ringe til 915 09505 og oppgi følgende informasjon:
- Registreringsnummer?
- Navn / rekvirent?
- Hva trenger du hjelp til?
- Hvor står du?
- Hvilken dekning har du / type forsikring?
Avhengig av hvilken dekning du har, vil du informeres av en berger på stedet om du vil bli belastet med en egenandel.
Vi hjelper alle typer kjøretøy.