Sikring av barn i bil

Sikring av barn i bil handler først og fremst om å bruke barnesete og om å bruke barnesetet riktig. I tillegg er det en fordel for komfortens skyld å ta med puter og tepper slik at barna har mulighet for å sove behagelig på reisen. Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.

Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert. Barn under 140 cm bør ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut.

Det er påbudt å sikre barn i bil med godkjent barnesete frem til de er minst 135 cm høye eller over 36 kg. Barn bør sikres i barnesete som er bakoverlent så lenge så mulig – helst til de er fire år gamle.

Når dere kjøper barnesete anbefaler vi å ta med barn og bil til butikken for å prøve om barnet passer til setet og setet til bilen.

Trygg Trafikk anbefaler at babyer sikres i et bakovervendt babysete.

Når du er på lange turer med de aller minste, er det smart å ta flere gode pauser slik at barnet kan bevege seg litt og få frisk luft. Frisk luft hjelper dessuten også mot reisesyke. Dersom barnet sover og virker fornøyd, er det ikke noe problem å kjøre noen timer – barnets rygg tar ikke skade.

Premature barn eller andre barn som må ligge flatt kan festes i babykrybbe. Babykrybben festes på tvers i bilsetet.

Det frarådes å bruge en babybag med nett i stedet for bakovervendt barnesete. Da økes risikoen for alvorlige eller dødelige skader ved kollisjon i stor grad.

Vektklasse 1 og 2:

Trygg Trafikk anbefaler at småbarn opp til minst fire år sikres i et bakovervendt barnesete.

Du kan bytte fra babysete til barnesete i vektklasse 1 når barnet veier mer enn 9 kg og kan sitte alene selv når bilen er i bevegelse.

Man kan både få godkjente seter som kan monteres bakovervendt og forovervent. I tillegg kan man få tak i kombinasjons-barneseter som kan monteres begge veier. Det sikreste for småbarn er at barnesetet er montert bakovervendt – altså med ryggen vendt mot kjøreretningen.

Vektklasse 3:

Frem til barnet er opp til 135 cm høye skal de bruke en beltestol eller pute. Når barnet har vokst ut av beltestolen, bør det bruke en bilpute frem til de veier 36 kg eller err 150 cm høye.

Husk at både barnesetet- og puten må brukes sammen med bilens trepunktsbelte.

Pass godt på at barnet ikke har beltet under armen. Det kan i verste fall føre til alvorlige indre skader ved eventuell kollisjon. Det er også viktig å påse at beltet ligger over hoftene, ikke magen, og strammes godt.

Informasjonen om bruk av barnesete er fra Trygg Trafikk sine hjemmesider. Der kan du også lese mer om sikring av barn i bil og barneseter.

Pakking av bil med barn

  • Pakk bilen smart slik at det er enkelt å holde styr på leker, bøker, spill, mat og drikke. Husk å ta med poser for avfall.

  • Sørg for at DVD-spiller eller nettbrett er fullt oppladet, eller kan lades på bilens 12 voltstikk slik at de ikke går tom for strøm underveis.

  • Ta heller flere korte pauser enn få lange. Sørg for å få litt aktivitet under pausen.

  • Pass på varmen. Sørg for solskjerming i bilen.

  • Hvis et barn gråter eller er hysterisk, så stopp på en rasteplass og ta dere av barnet i stedet for at å ta det ut av setet under kjøring. 

 
Gode råd for bilferien

Bilbergning døgnet rundt.