EU-kontroll
EU-kontrollen skal utføres for å skape en tryggere og mer miljøvennlig bilpark i Norge. Vær oppmerksom på at utslaget av en EU-kontroll ikke sier noe om kvaliteten på bilen. En EU-kontroll er kun en sjekk om kjøretøyet er trafikksikker, og ikke en garanti for et godt kjøp.
I Norge må alle personbiler (M1) med tillatt totalvekt på 7500 kg eller mindre og varebil (N1) kontrolleres senest første gang i det fjerde kalenderåret. Etter den første EU-kontrollen skal de sjekkes senest annethvert år.
Fra og med 8. februar kan du selv bestemme når bilen skal EU-godkjennes så lenge den er godkjent før fristen. Den datoen du hadde som frist for godkjenning før 8. februar 2019 vil være gjeldende til neste EU-godkjenning er gjennomført før de nye EU-reglene trer i kraft.
Andre kjøretøy enn M1 og N1 skal kontrolleres tidligst 12 måneder etter at den ble registrert og deretter én gang i året. Denne regelen gjelder følgende kjøretøy:
- Personbiler (M1) med tillatt totalvekt på 7500 kg eller mer
- Lastebiler (N2 og N3)
- Drosjer
- Busser (M2 og M3)
- Ambulanser
- Tilhengere med tillatt totalvekt på mer enn 3500 kg
Med andre ord er det ikke antall seter som avgjør om man skal ha kjøretøyet til EU-kontroll hvert år eller annethvert år: det er den tillatte totalvekten på kjøretøyet.
I utgangspunktet er det ingen som varsler deg om EU-kontrollen på forhånd.
Frist for neste EU-kontroll kan du selv sjekke her
Dersom du ønsker å bli minnet på når det er EU-kontroll, finnes det flere smarte varslingstjenester hvor du kan bli minnet på EU-kontrollen i god tid før fristen.
Før du leverer fra deg bilen til EU-kontroll, anbefaler vi deg å gjennomføre denne sjekken:
- Ha vognkortet klart
- Sjekk at lyspærene virker
- Sjekk at alle sikkerhetsbeltene fungerer
- Sørg for at bilen er ryddig og ren
- Vær sikker på at speedometeret virker
- Sjekk at alle hjulboltene er på plass
- Er den påbudte varselstrekanten på plass?
- Er sidespeilene intakte?
- Sjekk at hornet virker.
- Dersom du har elbil, må du også ha med ladekabelen.
Du kan få kjøretøyet ditt EU-kontrollert hos verksteder eller kontrollorganer som er godkjent av Statens vegvesen. Det betyr at du kan gå til et verksted eller en teststasjon (F.eks NAFs teststasjoner) for å få gjennomført en EU-kontroll. Det er verkstedet eller kontrollorganet som er ansvarlig for at EU-kontrollens resultat blir rapportert til Statens vegvesen.
Dersom bilen kun har små feil, kan du rette dem opp selv uten ny etterkontroll. Dersom det er snakk om flere og større feil, kommer ikke kontrollinstansen til å godkjenne kjøretøyet. Da bliver Statens vegvesen varslet, og du må rette opp i manglene og gjennomføre EU-kontroll på nytt.
NB: Du får ikke ny eller utsatt frist for en eventuell etterkontroll. Kjøretøyet må være gjennom EU-kontrollen innen fristen uansett.
Dersom kjøretøyet ikke blir godkjent ved EU-kontroll, vil det ligge en «begjæring» i Motorvognregisteret. Det betyr at kontrollmyndighetene (politi, vegvesenet eller tollvesenet) kan klippe skiltene dersom du kjører med et ikke-godkjent kjøretøy.
Er uhellet ute eller har du bruk for bilbergning?