Gjør bilen vinterklar
Er bilen din klar for møtet med snø og kuldegrader?
Når oktober nærmer seg, er det på tide å gjøre bilen klar til vinteren. Her er våre råd for en vinterklar bil:
Det er ikke påbudt med vinterdekk i Norge, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Fra og med 1. november er det tillatt å kjøre med piggdekk og/eller kjetting – i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober.
Les mer om riktig dekkbruk her
Mønsterdybden må sjekkes. Vær obs på at minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er 3 mm- 4 mm er anbefalt. Riktig lufttrykk er ekstremt viktig når det kommer til sikkerhet, miljø og økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde. Verktøy og utstyr for skifte av hjul må være i orden, les om hjulskifte i instruksjonsboken og vær forberedt på en eventuell punktering.
Sjekk batteriets kapasitet og lading.
Har du et batteri som er 5-7 år gammelt vil det neppe tåle en tøff vinter hvis ikke bilen brukes daglig. Det er lurt få sjekket ladespenningen på et bilverksted. Ladespenningen bør være 14.4 V.
Mange dynamoer gir dårlig ladespenning, som igjen fører til at batteriet aldri blir ladet helt opp. Sjekk om det er irr på batteripolene og eventuelt rengjør dem med såpevann og smør polene inn med vaselin eller syrefritt fett.
Frostvæske er et flytende stoff (etylen og propylen glykol) som sirkulerer gjennom en forbrenningsmotor og trekker av sterk varme. Frostvæske og kjølevæske er det samme. I bilens kjølesystem har frostvæsken tre funksjoner:
1. Frostbeskyttende i kjølesystemet når det er kaldt
2. Beskytter mot rust
3. Smører vannpumpen
Velg en frosvæske som er tilpasset bilen din
Vet du hvilken type frostvæske bilen din skal ha? Sjekk alltid hvilken type frostvæske bilen din skal ha før du fyller på. Du kan finne informasjon om riktig frostvæske i bilens instruksjonsbok.
Dersom du velger feil frostvæske, kan det bli dyrt. Før fantes det kun rød og blå frostvæske. I dag finnes det også i gul, grønn, lille m.fl. Fargen på frostvæsken er ikke avgjørende da den nødvendigvis ikke gjenspeiler væskens egenskaper.
Vet du hvor mange minusgrader kjølevannet tåler? Sørg for å få dette målt på et bilverksted eller bensinstasjon.
Blanding av frostvæske
Frostvæske er en blanding av etylen og propylen glykol og vann. Frysepunktet endrer seg avhengig av glykolmengden i denne blandingen. Man kan både få konsentrert, ferdigblandet og Longlife frostvæske. Skulle blandingen av frostvæske være for lav, kan dette føre til at radiatoren fryser og sprekker eller i verste fall at motorblokken kan sprekke. Det anbefales å sjekke frostvæsten med tre til fem års mellomrom.
Ikke bland forskjellige typer frostvæske
Dersom du blander de forskjellige typene frostvæske, kan frostvæsken klumpe seg tette kjølesystemet i motoren. Da får ikke motoren riktig kjøling, og i verste fall kan det føre til motorhavari. Dersom du er i tvil om hvilken type frostvæske som er i radiatoren, bør du ikke fylle på ny frostvæske før det er tomt. Du kan tappe radiatoren ved å skru på tappekranen (nederst på radiatoren). Dette kan være vanskelig, og det anbefales å ta bilen på et verksted for å gjøre det. Husk også på at frostvæske er giftig, og at avfallet må leveres på en miljøstasjon.
Frostvæske om sommeren?
For å hindre at bilen din koker over i sommervarmen, kan du blande litt frostvæske oppi beholderen på bilens kjølesystem.
Når du skal polere bilen, bør du starte med en grundig rengjøring av lakken. Da blir det enklere å se over bilen for lakkskader. Eventuelle riper, steinsprut og mindre rustskader kan repareres med en lakkstift. Den kan du få i bilens originalfarge hos bilforhandleren. Når bilen er rengjort er bilen klar for lakkering. Du kan enten lakkere bilen selv eller få profesjonelle til å gjøre det.
Hvordan påføre lakkforsegling?
Etter lakkering skal lakken voksbehandles eller lakkforsegles. Når man legger på en hardvoks/lakkforsegling etter at du har polert bilen, varer poleringen mye lenger. Lakkforsegling påføres med en svamp. Påfør voksen på svampen og gni voksen på bilen i små sirkelbevegelser. Når lakkforeglingen har tørket i 15-20 minutter, fjerner du den med en mikrofiberklut. Lakken vil etter avstøte fukt og skitt bedre og vil være betydelig enklere å renholde.
En vinterklargjøring bør alltid omfatte et oljeskift. En tykk og treg motorolje er tung for motoren å trekke rundt ved start i kaldt vær. Benytt en god fullsyntetisk olje og skift oljefilteret samtidig.
Alle biler har et friskluftfilter. Dette filteret må skiftes minst en gang i året - avhengig av hvilke kjøreforhold bilen er i. Ved tett pollenfilter vil det bli mindre luftmengde inn i bilkupeen og gi dårlig effekt i varmeapparatet. Sjekk instruksjonsboka hvor filteret sitter og anbefalt driftstid.
Med motorvarmer sparer du bensin, reduserer eksosutslipp, motoren slites mindre og startbatteriet blir mindre belastet. Dessuten blir rutene raskere isfrie. Å la motorvarmer stå innkoblet hele natten er bortkastet strøm. Bruk heller et tidsur slik at behovet reguleres effektivt. Det er tilstrekkelig å la motorvarmeren stå på 2-3 timer før kjøreturen.
Vindusviskere er særlig viktig at virker godt og effektivt på vinterhalvåret. Skitt, salt, sludd og snø stiller store krav til vindusviskerne.
Sjekk at alle bilens lys er intakte og at de er rene. Sjekk at lang-/nærlysene er korrekt innstilte.
Rust er bilens verste fiende. Det er viktig at karosseriet er rent og velholdt, slik at ikke vinterens salt angriper bilen mer enn høyst nødvendig. En grundig understellvask, især i hjulkasser og langs dørlister, fjerner avleiringer av skitt, som holder på fukt og salt. Understellspyling i bilvasken er ikke tilstrekkelig. En vannslange og stiv børste holder for å få gjort godt rent. Er bilen tre til fire år, skal du være særlig oppmerksom på rustfaren. Rusten kommer innenfra og nedenfra, og ofte er det ingenting man kan se før skaden er skjedd.
Rask veihjelp i hele Norge 365 dager i året.