Hurtigkjettinger

Slaps, snø, is og vann. Det finnes mange forskjellige føreforhold som man må ta stilling til når man kjører i Norge i vinterhalvåret. Det kan være utfordrende å kjøre på vinterføre – særlig fordi føreforholdene kan variere så mye i løpet av en og samme tur. Vanskelige kjøreforhold opptrer ofte, og som sjåfør på norske veier er man som regel vant til at været og forholdene endrer seg raskt. Hyppigheten gjør derimot ikke problemene lettere å takle. Det gjelder å være forberedt på alle tenkelige situasjoner!

Hvis du opplever at du rett og slett ikke kommer deg av flekken på grunn av snø og slaps, kan problemet som regel forklares av dårlig veigrep. Piggdekk eller gode vinterdekk med tilstrekkelig mønsterdybde er viktig, men ikke alltid nok. Når vanlige dekk ikke strekker til, er det noen ganger nødvendig å benytte seg av annet utstyr, som for eksempel hurtigkjettinger eller autosokker.

Flere og flere sjåfører velger å kjøre piggfritt, og velger heller å ta med seg hurtigkjettinger som kan settes på dersom man sliter med å komme seg frem. Spesielt i tilfeller hvor det er fare for glatte og vanskelige føreforhold med is, snø eller slaps, er det en god idé å ha med seg et sett hurtigkjettinger i bilen.

Hurtigkjettingene kan gi deg den ekstra hjelpen du trenger for å komme opp den siste kneika til hytta, og er uunnværlige i situasjoner hvor du har havnet utenfor veikanten eller sitter fast i snøen. Hurtigkjettinger kan også være et godt alternativ til firehjulsdrift dersom du ikke har behov for ekstra godt feste mer enn i påskeferien og noen harde vinterdager. De er lette å få tak i, og kan kjøpes hos de fleste bilrekvisitaforretninger og enkelte bensinstasjoner.

Det finnes mange forskjellige varianter av hurtigkjettinger, og det gjelder å velge den typen som passer best til både deg og bilen din. Hurtigkjettinger er kjent for å være litt kronglete å sette på, så vi anbefaler at du forhører deg med en forhandler som kan tipse deg om hvilke som er mest brukervennlige.

Som en tommelfingerregel bør du alltid gå for alternativet med det smarteste patentet når du velger hvilke hurtigkjettinger du skal ha. Hurtigkjettinger er generelt sett ikke enkle å sette på, men noen alternativer er fortsatt mer praktiske enn andre. Her gjelder det å gjøre litt research. Vær oppmerksom på at biler med senket understell krever hurtigkjettinger som bygger lite slik at de ikke skraper på innerskjermene eller hjulbuene.

Når det kommer til de forskjellige typene er det mulig å dele de inn i to kategorier. Du kan enten gå for den tradisjonelle hurtigkjettingen, eller andre nyere alternativer, som for eksempel antisklimatter eller kjetting på boks i form av en spray. Et annet alternativ til hurtigkjettinger er autosokker (AutoSock), altså spesiallagde tekstilsokker til dekket. Disse er det bare å trekke over de kjørende dekkene, hvilket gir deg bedre veigrep med det samme. Autosokkene er enklere å tre rundt dekket, men ikke alltid like effektive, så det gjelder å vite hva slags behov man har. Autosokker kan du lese mer om HER. (link til autosokk-page)

Det er også viktig å få med seg at kjettingene man velger må passe til dekkdimensjonene på bilen din. Hvis du velger feil størrelse risikerer du å ende opp med hurtigkjettinger som du enten ikke klarer å feste, eller hvor dekkene slurer inni kjettingen.

Vær oppmerksom på at du ikke bør kjøre fortere enn 50 km/t med hurtigkjettinger på hjulene. Hvis du har brukt hurtigkjettinger for å komme deg løs fra snøen kan du kjøre med dem en liten stund etterpå, men de bør helst tas av så fort som mulig. Hurtigkjettinger er nemlig ikke ment å erstatte andre former for snø- eller pigg-kjetting.

Å feste hurtigkjettinger er ingen lek, og vi anbefaler derfor at du øver på dette under kontrollerte forhold. Slik vil du være godt forberedt dersom behovet skulle melde seg ved en mer alvorlig situasjon. Vi anbefaler deg også at du alltid har hurtigkjettinger liggende i bilen i vinterhalvåret.

Her har vi samlet noen tips til hvordan du monterer hurtigkjettingene:

  • Les bruksanvisning og øv flere ganger på å sette på hurtigkjettingene helt til du føler deg trygg på det.
  • Prøv å sette hurtigkjettingen på et løst hjul først. Dersom det fungerer fint, kan du prøve på hjulene på bilen.
  • Et annet tips er å alltid ha med et par hansker og en hodelykt i bilen ved siden av hurtigkjettingene.
  • Husk å stram hurtigkjettingene godt rundt hjulene. Dersom de løsner mens du kjører, kan de kile seg fast og skade bilen.
  • Dersom bilen er forhjulsdreven, må du være helt sikker på at hurtigkjettingene passer til hjulene. Informasjon om dette finner du i bruksanvisningen.

Hvis du har vært uheldig og kjørt deg fast i snøen er det viktig at du holder hodet kaldt og er forsiktig med å gi for mye gass. Med for mye gass vil snøen smelte under hjulene, og det kan dannes is som vil gjøre det enda vanskeligere å komme seg ut.

  • Et triks er å sørge for at det blir så flatt som mulig under hjulet. Grav på begge sider med en spade. Hvis du ikke har en snøspade tilgjengelig, kan du bruke skoene og hendene. Rett deretter opp hjulene så mye som mulig og prøv å kjør ut. Vær forsiktig på gassen og doser clutch og gass godt.
  • Et annet triks er å gynge bilen ut. Gi gass vekselvis fremover og bakover mens du bytter mellom førstegir og revers. Poenget med vekslingen er å holde bilen i bevegelse og bruke momentet til å komme deg ut av snøen. Dersom du har noen til å dytte foran og bak, er det ekstra effektivt. Pass på at bilen ikke flytter seg. Da kan du risikere at bilen blir gravd enda lenger ned i snøen.
  • Et tredje triks for å få bedre feste er å lirke noe inn under hjulene. Det mest effektive er sand eller grus, men du kan også bruke granbar eller gulvmatter.
  • Man kan også ha en boks med dekk-klister liggende i bilen, som du kan bruke for å spraye på slik at festet mot underlaget blir bedre. Dette vil ikke gi noe effekt i løs snø, men fungerer der hvor det er isete.

Trenger du hjelp?

For å få hjelp må du ringe til 915 09505 og oppgi følgende informasjon:

  • Registreringsnummer?
  • Navn / rekvirent?
  • Hva trenger du hjelp til?
  • Hvor står du? 
  • Hvilken dekning har du / type forsikring?

Avhengig av hvilken dekning du har, vil du informeres av en berger på stedet om du vil bli belastet med en egenandel.

Vi hjelper alle typer kjøretøy. 

Kontakt oss